"Hoewel je er elk weekend meer wagens met vreemde dan Franse nummerplaten ziet rondrijden, is de champagneregio niet druk bezaaid met hotels. Zoek daarom eerst je logies en bepaal daarna je reisroute naar de producenten."
De meeste hotels liggen in de belangrijkste drie steden in de regio: Reims, Epernay en Châlons-en-Champagne.
Reims is de grootste stad, Epernay is de hoofdstad van ‘le champagne’ (de wijn), Châlons-en Champagne (of Châlons-sur-Marne) is de hoofdstad van ‘la Champagne’ (het departement).
Deze drie steden kunnen perfect fungeren als uitvalsbasis voor je excursies.
Omdat Châlons-en-Champagne net buiten het wijnbouwgebied ligt (op 31 km van Epernay), zijn Reims en Epernay aantrekkelijker om te overnachten.
Wie ’s avonds graag nog wat sfeer wil opsnuiven buiten de hotelmuren, kan best opteren voor Reims.
Het is een aangename stad met historische bezienswaardigheden, mooie pleinen, verkeersvrije straten en … gezellige bars.
Meestal bieden de hotels smakelijke champagnearrangementen aan met exquise menu’s.
Zie ook Overnachten en Links voor een uitgebreid aanbod !
Wij geven de voorkeur aan een overnachting in een chambre d’hôtes, een gastenkamer, en dan nog liefst met table d’hôtes, waar men ’s avonds gezellig kan tafelen zonder zich zorgen te hoeven maken over dat extra glaasje.
Sommige champagneboeren verhuren een gastenkamer. Je wordt ’s morgens wakker met een prachtig zicht op de wijngaarden.
Ook heel wat niet-producenten bieden gastenkamers aan.De sfeer is er even onbevangen als bij de champagenboer en ook de voorraad champagne in de kelder is meer dan voldoende.
Alleen, de bubbels die zij aanbieden zijn vaak van een bevriende producent. Dit maakt dat de prijs van een flesje al gauw zo’n 5 à 10 euro hoger zal liggen dan bij de maker. Ze compenseren dit verschil wel op een andere manier. Hun gastenkamers zijn gewoonlijk echte pareltjes, en ze bieden vaak ook andere faciliteiten aan, zoals een zwembad, jacuzzi, kinderboerderij, petanque, tafeltennis..
Onze ervaring leert dat steeds meer weekendtoeristen hun overnachting boeken in een chambre d’hôtes. Reserveer dus tijdig je kamer.
Dat de ‘Chambre d’hôtes’ zoveel succes heeft, hoeft helemaal niet te verbazen.
- in een ongedwongen sfeer maak je kennis met landgenoten of andere nationaliteiten en wissel je ervaringen uit over bezochte champagneproducenten.
- In alle chambres d’hôtes die we tot nu toe hebben bezocht, waren de kamers steeds piekfijn in orde en uitgerust met alle comfort.
- Een champagneproducent die gastenkamers verhuurt, zal je ook laten kennismaken met zijn cuvées, zijn kelder,
- De meeste producenten zijn relatief royaal met het uitschenken aan tafel. Heb je nog dorst? De prijs van een gekoelde fles verschilt niet van de meeneemprijs. Je kunt je dus al eens ‘laten gaan’.
- De prijs: je vindt al chambres d’hôtes vanaf 55 euro per nacht voor een tweepersoonskamer, ontbijt inbegrepen.
Hoewel je meestal een correct souper krijgt voorgeschoteld bij een table d'hôtes, koester je best niet de verwachting van een toprestaurant. Je eet wat de pot schaft en dat kan occasioneel wel eens een verrassing opleveren...
Zie ook Overnachten en Links voor een uitgebreid aanbod !