Champagne - Brut "sans année" of Millésime?

Een Brut ‘sans année’ (m.a.w. de courante Brut zonder vermelding van oogstjaar) wordt samengesteld uit reservewijnen van verschillende jaren. Het mengen van deze wijnen laat de maker toe om een huisstijl te creëren: een constante smaak en kwaliteit, typisch voor het huis. In tegenstelling tot andere wijnen vind je bij champagne dus nooit een oogstjaar op het etiket, behalve dan bij de Millésime of de Cuvée Millésimée.

Een ‘millésime’ is een champagne uit een specifiek oogstjaar. Enkel wanneer een oogstjaar uitzonderlijk goed is geweest, zal men de cuvée samenstellen met de druiven van dat ene jaar. Dat betreffende jaartal staat op de fles vermeld.

Een Millésime verschilt in karakter van jaar tot jaar. Meestal gaat het om Brut champagnes, maar sommige producenten wagen er zich soms aan om ook een zoete Millésime op de markt te brengen. Guy Michel (Pierry), een van ‘onze’ producenten, bracht de Liquoreux 1975 en 1979 op de markt. De 1979 is trouwens nog steeds verkrijgbaar. Ook het beroemde huis Delamotte had in de jaren '90 een schitterende Millésime Demi-Sec.