Rosé champagne vind je tegenwoordig bij vrijwel elke producent. Dat is niet altijd zo geweest. Nog niet zo heel lang geleden was Rosé champagne veel minder populair. Hij werd als ‘snob’ beschouwd en door sommigen zelfs als ‘onechte’ champagne bestempeld.
Vandaag is Rosé champagne erg in trek. In die mate dat sommige champagnemakers zelfs twee verschillende soorten rosé champagne aanbieden.
Rosé d’assemblage wordt gemaakt door toevoeging van stille rode wijn. Het lijkt een eenvoudig procédé, maar niets is minder waar. Het tijdstip van toevoeging en de dosering zijn extreem belangrijk. Het is net de hoeveelheid rode wijn die de kleur, de smaak en eigenlijk het karakter van de champagne zal bepalen.
“Rosé de saignée” dankt zijn naam aan het laten bloeden (saigner) van de hoofdzakelijk blauwe druiven in de kuipen gedurende een bepaalde tijd. De persing gebeurt als het ware als vanzelf. De druiven worden geperst door hun eigen gewicht en de schillen geven op deze manier hun kleur af aan de champagne. De duur van dit proces en de verhouding tussen de witte en de blauwe druiven zal de kleur en de smaak bepalen. Een andere naam voor deze champagne is “Rosé par macération” (macérer : laten weken).
Beide productieprocessen zijn behoorlijk arbeidsintensief. Dat verklaart het duurdere prijskaartje van de rosé champagne.
Wist je dat de Rosé de saignée de enige champagne is die na aankoop positief kan evolueren in de fles?
Koop gerust een extra kistje van deze bubbels, vergeet het een jaar of vijf en laat de wijn rustig ontwikkelen. Vooral wanneer er veel of zelfs uitsluitend Pinot Noir in verwerkt zit, zal je aangenaam verrast zijn van het resultaat.