Bezoekersgids - Stap 7 Ook dit moet je zien.. en doen

Akkoord, in de Champagne bezoek je champagneproducenten. En liefst zoveel mogelijk! Maar door al dat gedegusteer zou je haast vergeten dat er in deze sublieme regio ook bovengronds tal van bezienswaardigheden zijn.

Durf gerust van je programma af te wijken wanneer je van de ene champagnemaker naar de andere pendelt en hou even halt bij een wijds panorama, een historisch bouwwerk, een curieus museum, een reusachtig grote champagnefles..

Gamm Vert in Epernay

De Gamm Vert is een keten van tuin en hobbywinkels en in het hart van de Champagne vindt je er natuurlijk ook tal van champagne-accessoires. Ben je op zoek naar: de perfecte champagneglazen, ijsemmers voor meerdere flessen, een decoratief champagnerekje (pupitre) voor in je wijnkelder of andere accessoires, spring er dan zeker eens binnen. De prijzen liggen er een stuk lager dan in de boetieks in het centrum van Reims of Epernay en het aanbod is behoorlijk ruim. Er zijn verscheidene Gamm Verts in de regio maar deze op de Allée de Cumières in Epernay (in de gebouwen van Coopérative du Syndicat Général des Vignerons) vinden we de interessantste. (aan rond punt bij binnenrijden Epernay vanuit richting Reims, rechtover de sportvelden)
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


Chocolade (3km van Epernay)

Cacaoboter laat de slechte cholesterol dalen en de goede stijgen. Een goed idee misschien om, tussen het overvloedig champagne proeven door, eens langs te gaan bij: Chocolaterie Thibaut in Pierry.
Volg er een geleid bezoek en ontdek er het hele proces van de cacaoboon tot dé specialiteit van het huis : een chocolade champagnekurk, gevuld met marc de Champagne of ratafia,.
Chocolaterie Thibaut is open van maandag t.e.m. zaterdag: 9u00 – 11u00 (winkel tot 12u00) en 14u00 – 18u00 (winkel tot 19u00)
Voor meer info: www.chocolaterie-thibaut.com of bel: 03 26 51 58 04.

Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


Chavot (5km van Epernay)

Het kerkje van Chavot is wellicht een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in de Champagne.
Dit romaanse kerkje dateert uit 1108. Onlusten door de eeuwen heen hebben ervoor gezorgd dat het oorspronkelijke dorp rond de kerk helemaal verdwenen is. Ook de kerk zelf is niet ongeschonden uit de godsdienstoorlogen gekomen. Je merkt dit onder andere aan de renaissance-invloeden waarmee de herstellingen werden uitgevoerd.
Het hele dorp werd uiteindelijk wat verderop heropgebouwd waardoor deze ‘Eglise Saint-Martin’ nu solitair de vallei van Cubry domineert.
Dit levert fantastische plaatjes op, in alle seizoen en op elk uur van de dag.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Pétillantes Découvertes ( 7 km van Epernay)

Akkoord, de Champagne is niet vlak. Maar toch hoef je geen geoefend renner te zijn om deze fabelachtige regio met de fiets te ontdekken. Met een beetje verzorgd fietsmateriaal pedaleer je zelfs als zondagsfietser elke glooiing vlotjes op en af.
Bij 'Pétillantes Découvertes' kan je zulk solide materiaal huren voor een heel schappelijke prijs. De organisatie beschikt over de recentste mountain bikes en hybride fietsen waardoor rijden haast glijden wordt. Je vertrekt in Chavot, waar de fietsen op stal staan, of je laat de fietsen leveren op een plek naar keuze en je vat van daaruit je tocht aan. Je kan kiezen om te fietsen in het zog van een ervaren gids die je via ongekende wegeltjes naar de mooiste plekjes leidt of je stippelt je eigen route uit.
In navolging van champagnecoureur Freddy Maertens (15 etappes in de Tour en 2 keer wereldkampioen op de weg) vulden ook wij onze bidon met champagne en reden we onze eigen koers. We stuurden ons tuig door de bossen, tussen de wijnranken en genoten van de adembenemende vergezichten en.. van onze champagnebidon.
Fietsen door de wijngaarden met 'Pétillantes Découvertes'. Voor ons is er geen zaliger manier om een zomerse zondag door te brengen in de Champagne.

Pétillantes Découvertes
6, rue Henri Martin 51530 Monthelon | Telefoon: 0033 677 62 75 48 / 0033 326 53 87 29
Mail: petillantesdecouvertes31@voila.fr


Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Cruises op de Marne (8km van Epernay)

Neem in Cumières de ‘Champagne Vallée’ voor een middag- of avondcruise.en waan je voor een paar uur op een Mississippi steamer.
Ontdek de fauna en flora van de Marne vanuit de panoramische zaal, de bar of van op het ruime zonneterras. Je kan je gewoon lekker laten meevoeren of genieten van een spektakeldiner in het restaurant.
Reserveer tijdig deze onvergetelijke excursie, de plaatsen op de boot zijn beperkt en de cruises zijn heel populair.

Voor meer info: www.champagne-et-croisiere.com of bel: 03 26 54 49 51.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Hautvillers (8km van Epernay)

Wieg van de champagne, waar de befaamde Dom Pérignon heeft gewoond en gewerkt. Een eerste bezoek aan de champagnestreek is niet compleet zonder een bezoek aan dit unieke dorp.
Maak wat tijd vrij voor een wandeling door de pittoreske straatjes, langs de gevels met de opvallende smeedijzeren uithangborden die de tijd lijken doen stilstaan. Loop ook langs de Benedictijnerabdij, gesticht door Saint Nivard. Volgens de legende duidde een witte profetische duif hem de plaats aan waar hij dit nieuwe klooster moest bouwen.

Even voorbij de abdij heb je een adembenemend vergezicht over de Marnevallei.
Niet te vergeten: Hautvillers is een Premier Cru gemeente. Combineer een bezoek aan deze charmante plek met een degustatie bij een champagneproducent.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Champillon (8km van Epernay)

Bij het uitrijden van Epernay, in de richting van Reims (N51), glooit het wegdek naar de bossen van de Montagne de Reims. Kijk even achterom en geniet van het indrukwekkende vergezicht over de wijngaarden.
Keer wat verderop op je stappen terug en volg de ‘Chemin du Paradis’, een kronkelige landweg die zich door de paradijselijke wijngaarden slingert.
Het schilderachtige wegeltje start aan de voet van hotel ‘Royal Champagne’ en kronkelt via Champillon tot in het centrum van Hautvillers.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Vini-Vizit (8km van Epernay)

Of je debuteert in de streek of al enkele champagnetrips op je teller hebt, maakt niets uit: Vini-Vizit is je ideale partner voor een onvergetelijk bezoek aan de Champagne. Céline Monbaillu is Vlaamse en spreekt naast Nederlands ook vloeiend Frans en Engels. In 2008 verloor ze haar hart aan de Champagne én aan een lokale vigneron. Nu organiseert ze er met Vini-Vizit tal van champagneactiviteiten en is ze de perfecte gids in deze fraaie streek.
Wil je alle geheimen van de wijngaard kennen of die van het pittoreske Hautvillers? Wil je samen met je reisgenoten deelnemen aan een heuse initiatie in de champagne, aan een aroma-atelier of aan een degustatie met aangepaste hapjes in een authentiek kader? Wil je nieuwe champagnemakers ontdekken die kwaliteitsvolle bubbels afleveren? Leg dan gerust de organisatie van je volgende excursie in de handen van Céline.
Ook wij, habitués in de streek, waren enorm gecharmeerd door de onbevangen manier waarop Céline ons een hele dag op sleeptouw nam. Vini-Vizit is de perfecte belichaming van www.champagnevisit.be in de Champagne en een onvervalste aanrader.

Voor meer info: Céline Monbaillu
Website: www.vini-vizit.com | Telefoon: 0033 (0)6 62 95 65 10 | Mail: info@vini-vizit.com
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Au 36 (8km van Epernay)

We voelden ons als jochies in een snoepwinkel wanneer we Au 36 … binnenstapten. De fraaie ‘tableaux sensoriels’ (wandpanelen die de diversiteit van smaken en aroma’s in champagne uitbeelden) vertelden ons direct waar het in Au 36 … om draait: hier prikkelen de bubbels je zintuigen.
In deze charmante zaak kan je na reservatie deelnemen aan een professionele degustatie geleid door een oenoloog, sommelier of chef de cave, in de taal van je keuze (Engels, Nederlands, Chinees, …). Naast het uitgebreide gamma champagnes die je er kan kopen aan de prijs van de producent, vind je er tal van champagnegadgets en andere leuke hebbedingen. Maar wat je er vooral moet doen, is genieten van een van de geselecteerde champagnes met een lekker bordje ‘Champard’ises’ in het gezellige interieur of op het zomerse terras. Au 36 ..., een must-do.

Au 36...
36, Rue Dom Pérignon 51160 Hautvillers | Telefoon: 0033 326 51 58 37 | Mail: contact@au36.net
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

La Cave du Bois Joli ( 8 km van Epernay)

Zodra we de deur van ‘La Cave du Bois Joli’ binnenstappen, worden we onthaald door Ludovic ‘s bezieling voor wijn en champagne. De ruime collectie champagnes van uitsluitend familiale champagnehuizen trekt onmiddellijk onze aandacht. De zin in een glas bubbels is op slag zo groot dat we met plezier genieten van een van de uitgelezen champagnes die Ludovic per glas aanbiedt. Al nippend van ons glas Blanc de Blancs Vintage 2004 verkennen we de ganse boetiek. We treffen een bijzondere selectie wijnen, en dit zijn niet alleen Franse wijnen, en een uitgebreid arsenaal gadgets waar we moeilijk aan kunnen weerstaan. Maar de ware juweeltjes ontdekken we in de echte kelder van ‘Le Bois Joli’. In deze schatkamer waar de temperatuur en de vochtigheid constant in gaten wordt gehouden, ligt een mooie voorraad topwijnen en oude champagnes in de beste omstandigheden te rusten. Ook voor flesje bubbels uit je geboortejaar, het ideale kado voor elke champagneliefhebber, ga dus best even langs in ‘La Cave du Bois Joli’.

La Cave du Bois Joli
Route Nationale 51, 51160 Saint-Imoges | Telefoon: 0033 326 52 68 99 | www
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

De ‘scheve’ fles (10km van Epernay)

Boven Avize, op de weg richting Grauves, staat onder het bomenkruin een reusachtige champagnefles waaruit rijkelijk champagne -nou ja, water- vloeit in een grote fluit.

Wanneer je door de Champagne rijdt, kom je wel meer van deze grote flessen tegen. Zo staat er ook een bij het binnenrijden van Cramant, vanuit de richting van Cuis.

Maar, ook al is de fontein niet altijd in werking, deze van Avize blijft een van de mooiste.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Oger (11km van Epernay)

De grand crugemeente Oger ligt temidden van 400 hectaren van de edelste chardonnaywijngaarden. Maar niet alleen de kelders in deze gemeente zijn een bezoekje waard.
De inwoners van Oger zijn trots op hun “village fleuri”, hun bloemengemeente. Op elke hoek van de straat en op elk plein, op elke vensterbank en in elke tuin bloeien petunia’s, geraniums en tal van andere bloemenvariëteiten in manden, tonnen, druivenpersen, ….
Zelfs de kerk die uit de 12e eeuw dateert heeft een prachtig onderhouden en voor het publiek toegankelijke tuin.
Op een zonnige dag even flaneren door de fleurige straatjes van Oger met zijn fonteinen en ‘lavoirs’, dat is echt vakantie.
www.oger-en-champagne.fr
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Le musée du mariage (11km van Epernay)

In Oger kan je ook een opmerkelijk museum bezoeken: Le musée du mariage. Het dompelt je onder in het huwelijksleven van onze voorvaderen (1800 – 1940).
Naast een enorme collectie huwelijksstolpen, juwelen, meubels en andere curiosa uit vervlogen tijd, is er ook een uitgebreide collectie vooroorlogse champagne-etiketten.
Ook niet onbelangrijk is dat deze merkwaardige verzamelingen te bewonderen zijn in het mooie domein van Champagne Henry de Vaugency.
Na het museumbezoek kan je de Blanc de Blancs Grand Cru van dit huis degusteren in de eeuwenoude kelders.
Voor meer info: http://www.champagne-henry-devaugency.fr/champagne-nl.html of bel: 03 26 57 50 89.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Oeuilly (15km van Epernay)

Tussen Epernay en Dormans, op de flanken van de Coteaux de la Marne, ligt een stadje waar de tijd is blijven stil staan: Oeuilly.
Breng in deze charmante ville fleuri, waar men de inwoners Uliacois noemt, beslist een bezoek aan het ‘Ecomusée d’ Oeuilly’ en ontdek er drie musea die je naar het jaar 1900 katapulteren:
- ‘La maison Champenoise’: rondleiding door de woonst en het leven van een plattelandsfamilie op het einde van de 19e eeuw.
- ‘L’ école 1900’: bezoek de school en het klaslokaal van onze overgrootouders.
- ‘Le musée de la goutte et de la tonnellerie’: in de 19e eeuw distilleerden de families hun eigen drank uit fruit (la Goutte) in de gemeenschappelijke distillerie.Je vindt er ook een hommage aan een met uitsterven bedreigde ambacht: het tonnen maken.
Voor de amateurs van koetsrondritten in de streek van Oeuilly en Reuil: http://www.caleche-evasion.fr.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Whisky (17km van Epernay)

In Louvois, in hart van de Montagne de Reims, ligt middenin een bos een unieke, Franse whiskystokerij: Distillerie Guillon.
Deze plek is dé verplichte halte voor elke whiskyliefhebber die in de Champagne is verzeild!
Ontdek er de Single Malt de la Montagne de Reims en de Guillon N° 1, op basis van natuurlijk bronwater en gerijpt in Franse eiken wijnvaten uit Meursault, Puligny, …
Distillerie Guillon kan het hele jaar door worden bezocht en is alle dagen open: 10u00 – 13u00 en 14u00 – 18u30. Het bezoek en de degustatie achteraf is gratis!
Voor meer info: www.distillerie-guillon.com
of bel: 03 26 51 87 50.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Urbanus II (19km van Epernay)

Châtillon sur Marne kent zijn oorsprong in het Gallo-Romeinse tijdperk, wanneer de Romeinen het fort ‘Castello Super Matronam’ op dit kruispunt van belangrijke wegen oprichtten en de vallei van de Marne domineerden. Door de vele vernietigingen door de eeuwen heen herinnert ons vandaag enkel nog een deel van de versterkte muur aan dit eens zo dominante fort.
Op deze plek werd in 1042 Odo van Châtillon geboren. Een monnik die o.a. dankzij zijn progressieve ideeën in 1088 tot paus werd gewijd. Hij werd Urbanus II genoemd. Urbanus II slaagde erin om zijn tegenpaus (uit protest gekozen katholieke kerkleider) Clemens III, met de hulp van Normandische legers, uit Rome te verdringen en zou daarna vooral de geschiedenis ingaan als de paus die de eerste kruistochten predikte. Zijn uitspraak: ‘God wil het!’, werd de strijdkreet van de kruisvaarders.
Urbanus II stierf op 29 juli 1099, net na de inname van Jeruzalem door de kruisvaarders. Jammer genoeg heeft hij dit goed nieuwsbericht nooit meer vernomen. Vandaag prijkt zijn imposante standbeeld hoog op de heuvels van Châtillon. Met zijn 9 meter hoogte, 25 meter met sokkel, domineert Urbanus II de vallei van de Marne.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Slakken (23km van Epernay)

Bezoek een uniek museum, Le Musée de l’ Escargot en Champagne, waar je alles te weten komt over slakken, van de voortplanting tot de gastronomie.
Observeer deze beestjes, samen met hun baby’s, in het escargorium en ontdek hun therapeutische eigenschappen.
Proef na het bezoek de ‘cassolette des vignerons’ en spoel dit door met een glaasje champagne.
Je kan er producten als gepasteuriseerde verse escargots, escargotpastei op basis van ratafia en verschillende recepten verkrijgen.
Het ‘Musée de l’Escargot en Champagne’ ligt in Try-Dormans en kan het hele jaar worden bezocht na reservatie.
Voor meer info: www.equantys.com of bel: 0033 3 26 58 10 77.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Perching Bar (25km van Epernay)

Een champagnebar met een ‘hoog’ exclusiviteitsgehalte (zeven meter hoog om precies te zijn), dat is de Perching bar. Deze zwevende bar hangt tussen het bomenkruin in de bossen rond Verzy, niet ver van de bekende ‘Faux de Verzy’, en is uitsluitend toegankelijk via een hangende loopbrug.
Het design van het hedendaagse interieur is bijzonder knap. Je kan er van je glaasje bubbels nippen terwijl je schommelt in hangende stoeltjes. Het gehele concept is trouwens compleet ecologisch. De elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen en een plasje maak je op de begane grond in een ‘groen’ toilet.
Deze originele bar heeft niet de ambitie om een grote toeristische trekpleister te worden. Hoewel het een echte must-see is, wordt het exclusieve karakter heel goed bewaakt.
De Perching Bar is bijzonder populair bij bedrijven die deze chique locatie graag gebruiken om presentaties te geven. Dus, best even contact opnemen als je een bezoekje plant.


Perching Bar (Parc Arboxygène)
Forêt de Brise-Charrette
BP 10
F-51380 Verzy
Tel.: 00 33 (0) 6 89 44 73 68
Mail: info@perchingbar.eu
www.perchingbar.eu/
GPS: 49.150289 - 4.147950
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Pré en Bulles(26km van Epernay)

Leg samen met vertelrobot Créabulle een audiovisueel parcours af waarin het hele proces van champagne maken in scène wordt gezet in het museum: Pré en Bulles.
Pré en Bulles ligt in Trépail en is een van de recentste musea in de champagneregio.
Er is een restaurant, je kan er overnachten en in de boetiek vind je talrijke streekproducten.
Pré en Bulles is alle dagen open: 10u00 – 18u00 (19u00 in het weekend en op feestdagen)
Voor meer info: www.pre-en-bulles.com
of bel: 03 26 53 50 00.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Op bezoek bij de Taittingers (26km van Epernay)

Er zijn veel grote champagnehuizen die hun deuren openzetten voor het grote publiek maar als wij er eentje mogen uitpikken dan springen we graag eens binnen bij de Taittingers.
Want, de bubbels van deze flamboyante familie zijn nog niet ten prooi gevallen aan een of ander consortium dat een cluster van champagnemerken beheert. Champagne Taittinger is nog een echt familiaal champagnehuis. Dit familieverhaal begint in 1932 wanneer Pierre Taittinger een 200 jaar oud champagnehuis overkoopt en zijn eigen merkt sticht. Champagne Taittinger groeit uit tot een van de voornaamste champagnemerken en situeert zich vandaag in de middenmoot van de top 10 van ’s werelds grootste champagnehuizen. In 2005 was Champagne Taittinger even in handen van een Amerikaanse investeerdersgroep maar rentenieren in Luilekkerland bleek niets voor de Taittingers. Een jaar later al, in 2006, verwierf Pierre-Emmanuel Taittinger, kleinzoon van de oprichter, het bruisende familie erfgoed opnieuw. Samen met zijn zoon Clovis en dochter Vitalie bestuurt hij vandaag Champagne Taittinger.
Een recente slimme zet van deze bewindvoerders is het buitengewone sponsorcontract dat ze hebben getekend met de FIFA. Voor het eerst in haar geschiedenis gaat de wereldvoetbalbond in zee met een champagnemerk als sponsor. Champagne Taittinger linkt zijn naam en status hiermee niet aan de dure golfsport of aan het polo van de upper class maar aan het populaire spelletje van de gewone man: voetbal.
In Reims waar ze de sympathie van de Taittingers voor het voetbal, en in het bijzonder voor de lokale club Stade de Reims, al langer kennen, kun je een bezoek brengen aan de kelders van het champagnehuis. Champagne Taittinger is er gevestigd op de overblijfselen van de abdij Saint-Nicaise, een Benedictijnerabdij die werd verwoest ten tijde van de Franse Revolutie. Ooit waren de catacomben van de abdij een stille haven van rust en bezinning voor de monniken. Nu liggen de prestigieuze cuvées van Champagne Taittinger te rijpen in deze ondergrondse gewelven en in de Gallo-Romeinse crayères waarmee ze verbonden zijn.
Als een rondleiding door deze eeuwenoude kelders je al niet van je sokken blaast dan doet een degustatie van het gamma champagnes van Taittinger dat wel. Elke cuvée is een kunstwerk op zich, met zijn eigen smaken-, geuren- en kleurenpallet. De klasse van Taittinger proef je in elk glas, bij elke slok.
Champagne Taittinger, dat is onze grote champagne voor onze grote momenten!

Champagne Taittinger
Place Saint-Nicaise 9 51100 Reims | www.taittinger.com
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Le Phare (27km van Epernay)

In het hart van de Grand Cruwijngaarden van Verzenay staat een opvallende toren: Le Phare. Die toren werd begin van de 20e eeuw door een wijnhandelaar opgericht als publiciteitsstunt en ingericht als restaurant en taverne.
Sinds 1999 herbergt Le Phare « Le Musée de la Vigne » Dit prachtige museum gidst je met audiovisuele technieken door de fascinerende wereld van de wijngaard en het champagne maken.
Wie de 101 trappen van Le Phare beklimt, wordt beloond met een formidabel uitzicht op de wijngaarden, de molen van Verzenay en zelfs op de 15 km verder gelegen kathedraal van Reims.
Le Phare is alle dagen open (behalve op maandag): 10u00 tot 17u00 (17u30 in het weekend)
Voor meer info: www.lepharedeverzenay.com of bel: 03 26 07 87 87.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Le Moulin de Verzenay (27km van Epernay)

In Verzenay, op de Mont-Boeuf, staat een van vaakst gefotografeerde monumenten van het departement: de windmolen.
De molen werd gebouwd in 1818 en werkt niet meer sinds 1903, toen de laatste molenaar zwoer dat de molen nooit meer zou draaien na zijn dood.
Door zijn strategische ligging fungeerde de molen als observatiepost tijdens de beide wereldoorlogen.
Vandaag is hij eigendom van Champagne G.H. Mumm en is hij populair bij zondagsschilders en –fotografen.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Les Faux de Verzy (29km van Epernay)

In het woud van Verzy, gelegen in Het Nationaal Park van La Montagne de Reims groeien vreemde bomen: Les Faux de Verzy. Hun naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘Fagus’, wat ‘beuk’ betekent. Hun volledige Latijnse benaming is: Fagus Sylvatica Var Tortuosa.
Deze Dwergbeuken of Kronkelbeuken nemen echt de meest bizarre vormen aan. De wortels, stam en takken ontwikkelen zich tot knoestige, verdraaide bomen die eerder in de breedte dan in de hoogte groeien. Tussen deze wonderlijke creaties van de natuur waan je je in een sprookjeswereld van feeën en trollen. Een van de legendes die over het ontstaan van deze spookachtige bomen vertellen, heeft het over boosaardige geesten die met hun betoverende muziek de takken hebben laten kronkelen. In werkelijkheid staat de wetenschap voor een raadsel. Men weet nog steeds niet hoe dit botanische wonder tot stand kwam.
Les Faux de Verzy zijn makkelijk te bezoeken. De parkings op de D34 tussen Verzy en Louvois zijn goed aangeduid en via de mooi onderhouden paden kan je een wandeling maken langs de Faux waarvan de meest opmerkelijke exemplaren een originele naam hebben gekregen: de fau paraplu, de fau van de bruid en de fau van de rundskop.
Durf ze ook in de herst of in de winter te gaan ontdekken. Wanneer ze hun kleed van bladeren hebben afgeworpen, zijn deze spiraalvormige, verwrongen natuurverschijnselen op hun mooist.
Voor meer info over de Faux de Verzy:
PARC NATUREL RÉGIONAL DE LA MONTAGNE DE REIMS
TEL. 0033 26 59 44 44
contact@parc-montagnedereims.fr
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Biscuits Fossier (29km van Epernay)

Eind 17e eeuw wilden de bakkers uit de champagnestreek de hitte in de oven na het brood bakken niet zomaar verloren laten gaan. Ze profiteerden van de resterende hitte om er de bekende roze koekjes in te bakken.
Dankzij het succes van deze vanillekoekjes ging in 1756 de eerste artisanale biscuiterie open. Deze biscuiterie, ondertussen hofleverancier geworden, werd omstreeks 1845 overgenomen door bakker Fossier. De jaren die erop volgden werd het succes van ‘les biscuits roses de Reims’ alleen maar groter. Vandaag vind je deze koekjes quasi overal en telt het ‘Maison Fossier’ meer dan 100 medewerkers.
Wens je meer te weten over de fascinerende geschiedenis van de biscuit rose, over hoe het aan zijn typische roze kleur komt? Bezoek dan deze koekjesfabriek kan . Dat kan na afspraak van maandag tot vrijdag. (particulieren enkel op woensdag)
Voor meer info: www.fossier.fr of bel: 03 26 40 67 67.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Circuit van Reims-Gueux (30km van Epernay))

Autosportfanaten kunnen in de Champagne een toertje maken op de overblijfselen van het legendarische circuit van Reims-Gueux. Tussen 1950 en 1966 was dit razendsnelle stratenparcours 14 keer het toneel van de GP Formule 1 van Frankrijk.
In 1926 werd dit circuit voor het eerst gebruikt voor de ‘Grand Prix de la Marne’. Het driehoekige traject verbond de gemeenten Gueux en Thillois. Het parcours bestond uit 2 rechte stukken die het uiterste vergden van de machine en een bochtig gedeelte waar de piloot zijn klasse en talent kon etaleren.
Wegens de grote kosten die de organisatie van een stratenparcours met zich meebracht, besloot de Formule 1 na 1966 uit te wijken naar een gesloten circuit. In 1972 viel uiteindelijk het doek voor het circuit.
De pitlane, de wedstrijdleiding, het imposante scorebord, de tribunes en de paddocks zijn er nog steeds en worden beetje bij beetje gerestaureerd. De oude gebouwen met de nostalgische reclameschilderingen leveren mooie plaatjes op en zijn beslist een omweg waard.

Restanten van een roemrijk circuit: D27 tussen Thillois en Gueux (Reims)
YouTube

↑ Terug Inhoud ↑


 

La Carotte (38km van Epernay)

Halfweg tussen Sézanne en het voorgeborchte van de Côte des Blancs ligt Mondement-Montgivroux.
Een dorp dat een vrij anonieme geschiedenis zou hebben beleefd indien de verwoestende Eerste Slag om de Marne tijdens WO I hier niet had plaatsgevonden.
Van op kilometers afstand zie je boven de moerassen van Saint-Gond een ogenschijnlijk bizar monument opdoemen: Het Nationaal Monument van de Overwinning van de Marne.
Dit gigantische monument is 35 meter hoog en is gemaakt uit 2000 ton roze, gewapend beton. Het ongewone bouwwerk lijkt als een reuzachtige menhir uit de grond te schieten. In de volksmond wordt het ook lachwekkend: la carotte, de wortel, genoemd.
Het monument, de kerk en het kasteel dat een belangrijke rol speelde in de Slag om de Marne maken van deze plek een belangrijke oorlogssite.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑


 

Charles De Gaulle (153km van Epernay)

Colombey-les-Deux-Eglises, het zou een bescheiden Frans dorpje gebleven zijn als de eerste president van de Vijfde Republiek hier niet had gewoond en er zijn laatste rustplaats niet had gevonden. Al voor de Tweede Wereldoorlog kocht Charles De Gaulle het landhuis La Boisserie in Colombey. Pas in 1946 ging hij er echt wonen. Zelfs ten tijde van zijn presidentschap bleef La Boisserie zijn officiële woonplaats. Hij overleed er in 1970 en het was zijn uitdrukkelijke wens om op het plaatselijke kerkhof te worden begraven naast zijn dochter, die leed aan het Down-syndroom en stierf in 1948 op twintigjarige leeftijd.
Vandaag is La Boisserie een museum maar het is vooral het pittoreske dorpje met het kerkje en de begraafplaats van De Gaulle die een ommetje naar Colombey-les-Deux-Eglises de moeite waard maken. Het reusachtige Lotharings Kruis dat ter ere van Charles De Gaulle werd opgericht, wijst je de weg.

↑ Terug Inhoud ↑


 

Renoir (158km van Epernay)

In Essoyes, een champagnedorp met schilderachtig centrum, maak je een impressionistische bedevaart in de voetsporen van een van de beroemdste kunstschilders: Pierre-Auguste Renoir. Hij belandde er op zijn zoektocht naar goedkope modellen, voelde zich aangetrokken tot het landschap en bracht er een groot deel van zijn leven door. Hij trouwde met Aline Charigot, een Esoyenne van eenvoudige komaf, en samen vestigden ze zich in dit picturale dorp.
In l’Espace des Renoir huist er sinds 2011 een permanente tentoonstelling over het leven van de beroemde schilder en zijn familie. Van hieruit vertrekt een uitgestippelde wandeling door de pittoreske straatjes, langsheen zijn inspiratiebronnen, naar het voor het publiek opengestelde Atelier Van Renoir. Hier vind je onder andere de originele rolstoel die zijn absolute toewijding aan de schilderkunst symboliseert. Op het einde van zijn leven werd hij getroffen door polyartritis waardoor zijn hand- en voetgewrichten misvormd raakten. “Liever niet lopen dan niet schilderen”, sprak hij en veroordeelde zichzelf tot de rolstoel om zijn energie te sparen en te kunnen blijven schilderen. De laatste halte van deze bedevaart is het sobere graf van de familie Renoir op het lokale, intieme kerkhof.
Du Côté des Renoir 10360 ESSOYES
Website: www.renoir-essoyes.fr

↑ Terug Inhoud ↑


 

Les Riceys (166km van Epernay)

Een bezoek aan dit karaktervol dorpje in het hart van de Côte des Bars is een echte must.
Les Riceys heeft heel wat te bieden: geklasseerde kerken, kastelen, kapellen, oude wasserijen, imposante wijnmakershuizen opgetrokken in witte steen, … kortom in elk steegje, om elke hoek schuilt een verrassing.
Zelfs in de wijngaarden van Les Riceys liggen aparte bouwwerkjes: “cadoles” Dat zijn schuilhutjes uit de 19e eeuw. De wijnboeren stapelden platte stenen uit de wijngaard op elkaar tot een iglo-vormig hutje. Dit bood bescherming tegen kou, regen en hitte. Vandaag kan je een uitgestippelde wandeling volgen door de wijngaarden en langs de Cadoles van Les Riceys.
Les Riceys is ook de enige gemeente die mag zeggen dat ze over drie ‘gecontroleerde oorsprongsbenamingen’ (AOC) beschikt: Champagne, en de stille wijnen Coteaux Champenois en Rosé de Riceys!
Deze laatste is een hoogstaande rosé van Pinot Noir, afkomstig van de steilste en zonnigste wijngaarden. Het was ooit de favoriete wijn van Zonnekoning Louis XIV en staat vandaag nog steeds bekend als een van de beste rosés van Frankrijk.
Googlemap weergeven

↑ Terug Inhoud ↑