Producenten - Champagne Diogène Tissier & Fils

10, Rue du Général Leclerc
51530 Chavot-Courcourt
TEL 0033 326 54 32 47
diogenetissier@hexanet.fr
www

Opgericht in 1931 door Diogène Tissier, grootvader van Vincent, de huidige wijnbouwer.
Prijscategorie: tussen 14,00 en 20,00 euro
Hectaren : samen met zijn kozijn bezit Vincent bijna 9 ha wijngaard
Druivenvariëteit : 60% Chardonnay, 25 % Pinot Meunier en 15% Pinot Noir
Terroir : Chavot-Courcourt, Epernay, Barbonne-Fayel, La Celle-sous-Chantemerle, Vitry-en-Perthois, Chervey
Productie : +/- 120.000 flessen

De stijl van het huis

Vincent is trouw aan de familietraditie en creëert champagnes volgens de pure, traditionele methode. Het onkruid in de wijngaard wordt niet bestreden met chemische herbiciden. De ploeg of een ontbladeringsmiddel dat enkel op het onkruid wordt gesproeid, zijn de enige middelen die worden ingezet in de percelen. Dankzij deze methode krijgt de wijn een meer minerale en florale smaak. Elk perceel wordt op een bezonnen manier gecultiveerd waarbij alles wat de natuur biedt, wordt gebruikt.
De druivenpers is een traditionele installatie van 4000 kg. De champagnes ontwikkelen zich in een inoxen cuverie die in 2011 in gebruik werd genomen. Bepaalde cuvées rijpen in eiken vaten.

De troeven van het huis

Het warme en hartelijke onthaal is beslist de belangrijkste troef van dit familiale champagnehuis.
Vincent en Nathalie ontvangen je het ganse jaar, van maandag t.e.m. zaterdag, van 9u00 tot 12u00 en van 14u00 tot 17u30.
Bijna de volledige productie wordt verkocht aan particulieren: 70% procent ervan wordt in België gedegusteerd.

De verschillende cuvées

Carte Blanche Brut

50 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir en 20 % Pinot Meunier
Degustatie
Licht gouden kleed
Boeiend fruitige neus die geuren van steenvruchten en pompelmoes oproept. In de mond, aroma’s van jonge vruchten die zorgen voor heel wat verfijndheid.
Suggestie van de sommelier
Kalfszwezerik met morieljes
Onderscheidingen
Guide Gilbert et Gaillard 2012
Guide Dussert Gerber 2008
Zilveren Medaille op het ‘Concours Général de Paris 2006’
De Carte Blanche is ook verkrijgbaar in Demi-Sec.

Carte Noire Brut

60 % Pinot Meunier, 30 % Chardonnay en 10 % Pinot Noir
Degustatie
Fijne neus, gekonfijt rood fruit en toetsen van hazelnoot in de mond
Evenwichtig, weelderig, rond met een lange afdronk. Een subtiele en verfijnde champagne, geschikt voor elke gelegenheid.
Suggestie van de sommelier
Eendeborst met eekhoorntjesbrood (Boletus paddenstoelen)
Onderscheidingen
Guide Gilbert et Gaillard 2012
Guide Gilbert et Gaillard 2011
Guide Dussert Gerber 2009

Cuvée Réserve Brut

60 % Chardonnay, 25 % Pinot Meunier en 15 % Pinot Noir
Degustatie
Een gouden kleed met een schittering van groene briljantjes
Een neus met karakter, fris en jong. Aroma’s van citrus en witte bloemen.
Rond en evenwichtig in de mond, een soepele champagne die wordt gekenmerkt door een vrij frisse en fruitige finale.
Suggestie van de sommelier
Gesauteerde gevogeltefilet met citroen
Onderscheidingen
Guide Gilbert et Gaillard 2012
Guide Hachette 2010
Guide Dussert Gerber 2010
Gouden Medaille ‘Challenge International du Vin 2011’
Prix d’Excellence Vinalies 2011

Cuvée Blanc de Blancs

100 % Chardonnay
Degustatie
Schitterend goud-groen kleed
Intense neus, toetsen van rijpe gele vruchten en frisse bloemen. Een champagne met ‘lente-allures’, een mature en rijke smaaksensatie.
De aanzet geeft een prettige vettigheid in de mond. Dit gaat over in een aanhoudende frisheid en de finale is lang en aromatisch. Deze champagne is harmonieus, evenwichtig en soepel.
Suggestie van de sommelier
Zeetong à la Normande
Onderscheidingen
Guide Gilbert et Gaillard 2012
Guide Dussert Gerber 2012
Guide Dussert Gerber 2011

Cuvée Rosé Brut

60 % Chardonnay, 20 % Pinot Noir, 20 % Pinot Meunier
Degustatie
Een frambozenroze kleed, helder van kleur
Intense neus met tonen van steenvruchten zoals krieken en ook een geroosterd toetsje.
Een soepele en evenwichtige champagne met een enorme rondheid, een sensationele openbaring van fruit, licht gecorseerd in de mond op het einde.
Suggestie van de sommelier
Salade van rode vruchten met munt
Onderscheidingen
Guide Gilbert et Gaillard 2012
Guide Dussert Gerber 2012
Guide Vinalies 2010
Guide Hachette 2007

Cuvée Extra-Brut

80 % Chardonnay en 20 % Pinot Noir
Een champagne met een laag suikergehalte, slechts 3 gram/liter. (geen toevoeging van suiker op het ogenblik van het ‘dégorgement’)
Degustatie
Helder lichtgouden kleed met witte kraag, fijne belletjes.
Verleidelijke neus dankzij de tonen van verse witte vruchten, er manifesteren zich ook licht gegrilde toetsen.
De gespannen en rechtlijnige allure van deze cuvée zorgt voor evenwicht, het geheel is vrij krachtig en gecorseerd, de finale is fris en nerveus.
Suggestie van de sommelier
Tartaar van garnalen met gember
Onderscheidingen
Guide Euvrard Garnier 2012
Guide Gilbert Gaillard 2012
Guide Gilbert Gaillard 2010
Guide Vinalies 2010

Saveur de Juliette

Blanc de Noirs: 70 % Pinot Meunier en 30 % Pinot Noir
Degustatie
Een witgouden kleed met zilveren schitteringen en fijne belletjes.
De neus is verleidelijke en opmerkelijk fruitig, vers rood fruit en intense aroma’s van bosvruchten.
Een zachte, tedere champagne met fijne, fluwelige belletjes. De finale is harmonieus en wordt gekenmerkt door het fruit.
Suggestie van de sommelier
Sint-Jacobsnoten met Bourbonvanille
Onderscheidingen
Guide Hachette 2012
Guide Gilbert Gaillard 2012
Guide Vinalies 2010
Gouden Medaille in Brussel 2009

Cuvée Millésimée

50 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir en 20 % Pinot Meunier
Gerijpt op eiken vaten uit de Champagne.
Degustatie
Intens gouden met fijne belletjes.
Een fruitige en aromatische neus, toetsen van gebakken wit fruit zoals appel.
Een krachtige en rijke champagne die een grote frisheid voor de finale bewaart.
Suggestie van de sommelier
Kalfslapje met roomsaus
Onderscheidingen
Guide Dussert Gerber 2012
Guide Gilbert Gaillard 2010
Gouden Medaille ‘Challenge International des Vins 2010’

Ratafia

Het sap van de Pinot Meunierdruif en een ‘eau de vie champenoise’ vormen de basis van deze aperitiefdrank. Serveer hem fris en probeer hem bij meloen met Parmaham.

Ratafia Rouge

Door de Pinot Noirdruiven te laten weken, ontstaat er een rood sap. Hier voegt men een ‘eau de vie champenoise’ en Marc de Champagne aan toe.
Serveer deze bijzondere Ratafia fris en proef hem bij een chocoladetaart of een taart met rode vruchten.
Dankzij de speciale, vierkante vorm van de fles en het elegante etuitje is deze fles ook een mooi geschenk.

Vieux Marc de Champagne

Dit traditionele digestief verdient ook een plaatsje in de keuken als smaakmaker bij de bereiding van feestelijke gerechten.

Wie is de wijnbouwer?

Vincent Huber

Wat ik nog zou willen realiseren is … mezelf continu verbeteren, men moet zichzelf durven in vraag stellen

Het beste jaar was … 1996 (het geboortejaar van onze dochter Margaux) en 2002

Een jaar waaraan ik liever niet meer terugdenk … 2003 : vrieskou tot -9° Celsius op 11 april en daarna een hittegolf tijdens de zomer. Resultaat : een opbrengst van slechts 2.500 tot 3.000 kg Chardonnaydruiven per hectare

De wijngaard die ik zou willen hebben … Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, … ik ben gek op de Côtes du Rhône.

Mijn favoriete champagne … De mijne natuurlijk! Waarom zou ik het elders gaan zoeken?

Mijn favoriete wijn … Vacqueyras

Mijn favoriete bier … De Belgische bieren: Duvel en Chimay.

Mijn favoriete seizoen … De herfst, dan is de natuur getooid in de mooiste kleuren.

De grootste fout die ik ooit maakte … Ik maak regelmatig fouten. Ik probeer om niet steeds dezelfde te herhalen.

De beste combinatie champagne / gerecht is … Kalfszwezeriken met Cuvée de Réserve

Wat bezorgt je een kippenvelmoment … Een overwinning van Stade de Reims in de 94ste minuut

Mijn grootste wens … Dat onze dochter Margaux ons werk verderzet

Mijn favoriete plek … Bandol in de Var, tussen de zee en de wijngaarden.