Kleinere producenten zijn meestal vrij genereus om hun verschillende producten te laten proeven. We merken dat die gulheid vaak omgekeerd evenredig is met de grootte van het champagnehuis. Bij grotere huizen is de degustatie soms betalend, maar krijg je je geld terug als je een bepaald aantal flessen aankoopt. Bij de hele grote namen is een proefglas altijd betalend. Reden te meer om de kleinere producenten voor hun gulle ontvangst te bedanken door wat champagne te kopen, indien niet voor jezelf, dan misschien voor vrienden en familie die je hun bestelling meegegeven hebben.
Bereken vooraf hoeveel flessen er in de laadruimte van je auto passen, vooral als je samen met anderen reist. Het is namelijk heel vervelend om bij de laatste producent te moeten vaststellen dat je niets meer kan kopen omdat je koffer al vol zit.
Kan je écht niet kiezen tussen de aangeboden producten, dan kan je gerust panacheren. Elke fles is afzonderlijk te verkrijgen en hoeft niet noodzakelijk per doos van zes te worden gekocht.
Als je een paar kistjes in je kofferbak laadt, zal de champagnemaker zijn erkentelijkheid heel dikwijls laten blijken. Hij zal je steeds helpen bij het inladen en niet zelden zal hij je een extraatje toestoppen: een stopper, een icejacket, een champagne-emmer, een fles Ratafia of een extra flesje bubbels.
Hoeveel champagne mag je eigenlijk meebrengen?
Als Belg (particulier) mag je 60 liter champagne per persoon het land binnenbrengen. Een quotum dat voor al de lidstaten van de EU geldt en de champagnehandelaars trouwens graag zouden zien zakken...
60 liter = 80 flessen van 75 cl. Als koppel is dit dus maar liefst 160 flessen. Je moet al een uit de kluiten gewassen wagen hebben om zoveel flessen te kunnen laden, want het gewicht kan voor problemen zorgen..