Bezoekersgids - Stap 5 Bezoek ook de grote huizen

Een weekend in de Champagne is niet compleet zonder een bezoek aan een groot en gerenommeerd champagnehuis. Hoewel ze ondertussen quasi allemaal in handen zijn van grote conglomeraten (Luis Vuitton-Moët-Hennessy is wellicht het bekendste) en het achter de schermen echte fabrieken zijn, blijft zo’n bezoek de moeite waard.

Bezoek

Een traditioneel bezoek duurt ongeveer een uur en begint naar goede gewoonte met een exposé of een film over de roemrijke geschiedenis van het huis en de ambacht van champagne maken.
Daarna daalt men de vaak eeuwenoude keldertrappen af en start de rondleiding, te voet of met een treintje, door de kilometerslange gangen.
Foto’s nemen is toegelaten. Een fotootje van jezelf, poserend voor een paar duizend flessen ‘sur lattes’, is altijd een leuke souvenir.

Degustatie

Na het bezoek: proeven! Bij de meeste huizen kan je kiezen uit verschillende degustaties. De prijs van het bezoek hangt af van de soorten champagnes die je achteraf wenst te proeven.
Kies je voor de goedkoopste formule en wil je achteraf nog een extra glaasje degusteren, dan kan je altijd bijbetalen.

Uiteraard wordt het bezoek steevast afgesloten met een obligaat bezoek aan ‘la boutique’. Het hele gamma in alle formaten en een arsenaal aan champagnegadgets staan er verleidelijk op je te wachten. Ook al is de aantrekkingskracht van de bubbels groot, wees verstandig met je aankopen. Je vindt dezelfde champagne immers vaak interessanter geprijsd in de handel.
De gadgets zijn wel uniek en doorgaans heel stijlvol. Met een paraplu in het gedeponeerde oranje van Veuve Cliquot of een chique tas van Moët et Chandon zul je zonder meer in de kijker lopen.


Opgelet!

De grote huizen hebben sluitingsdagen en vaste openingsuren. Raadpleeg dus eerst hun website. Wens je concrete info over bezoek, degustaties en prijs of wil je een privérondleiding, contacteer hen dan vooraf.

Wat zegt hij, mama?

Hoewel er heel veel Nederlandstaligen het gebied doorkruisen, is het dikwijls onmogelijk om een Nederlandstalige rondleiding te krijgen. Hou hier rekening mee als je kinderen meeneemt.

Exclusief!

De écht exclusieve merken zetten hun deuren wel niet open voor het grote publiek. Louis Roederer, Krug, Bollinger, Pol Roger, …je geraakt er enkel binnen als je in de business zit, op voorspraak of via een enorme overtuigingskracht. Krijg je ooit de kans om aan zo’n bezoek deel te nemen, grijp deze dan met beide handen. Wij hadden het voorrecht om Champagne Ruinart te bezoeken. De rondleiding door de kelders en de adembenemende crayères, alsook de royale degustatie, maakten een onvergetelijke indruk.

Waar vind je de grote huizen?

In Reims
Pommery | Taittinger | Veuve Cliquot Ponsardin | G.H. Mumm | Lanson | G.H. Martel |

In Epernay
Moët et Chandon | Mercier | De Castellane | Perrier Jouët |

In Vertus
Duval Leroy

In Ludes
Canard – Duchêne

In Tours-sur-Marne
Laurent – Perrier