Champagne wordt gemaakt van hoofdzakelijk 3 druivensoorten:
- Chardonnay,
- Pinot Noir en
- Pinot Meunier.
Deze drie soorten kleuren elk op hun eigen manier het smakenpalet van deze godendrank en vormen de basis van de meeste champagnes.
In een nog niet zo heel ver verleden, de jaren tachtig, was de Pinot Meunier de meest verbreide druif in de regio.
Vandaag nemen de drie soorten ongeveer een even groot deel van de aanplant voor hun rekening.
Misschien wel de meest geprezen druif in de regio.
De zuurtegraad is iets hoger dan de andere druiven en net hierdoor krijgt de champagne zijn finesse en sierlijkheid. De frisheid, de florale en soms minerale ondertonen maken van de Blanc de Blancs (champagne van uitsluitend Chardonnay) de aperitief bij uitstek.
Deze delicate druivenvariëteit geeft body, structuur en bewaarpotentieel aan de champagne. Een Blanc de Noirs van Pinot Noir is vaak een krachtige champagne met een sterk vineus karakter en wordt in tegenstelling tot de Blanc de Blancs niet als aperitief maar eerder aan tafel gedronken. De Blancs de Noirs wordt gemaakt van uitsluitend blauwe druiven, van Pinot Noir en/of Pinot Meunier.
De minst bekende maar beslist niet de minst gewaardeerde druivenvariëteit. Dankzij haar winterhardheid is ze een interessante druif voor de wijnbouwer. Een mooi gevinifieerde Pinot Meunier zorgt voor een ronde, fruitige champagne met een florale geurigheid. Haar zwakke plek is haar beperkt rijpingsvermogen waardoor we haar zelden terugvinden in grote cuvées.
Sommige champagneboeren in de zuidelijke regio Aube voegen aan een aantal van hun cuvées ook een klein percentage Pinot Blanc toe.
Juist gedoseerd geeft dit een aangename doch atypische frisheid aan de champagne.
Een producent die mooie champagnes met toevoeging van Pinot Blanc aflevert is Philippe Fontaine in Polisot.
Naast de Pinot Blanc zijn er nog meer 'vergeten' druivensoorten die maar door enkele wijnboeren, vooral uit liefde voor die druif, worden geherwaardeerd: de Arbanne, Petit Meslier, Enfumé en Fromenteau. Deze laatste twee waren de voorlopers van de vandaag beter gekende Pinot Gris.