Bezoekersgids - Stap 3 Contacteer de producenten die je wil bezoeken op voorhand!

"Champagne maken is een arbeidsintensieve bezigheid. Het hele jaar door is de producent druk in de weer op het veld of in de kelder. Zorg er dus voor dat je niet ongelegen komt en maak een afspraak. Als bezoeker wil je toch dat de producent ook voor jou wat tijd vrijmaakt."

‘Visitez nos caves’ of ‘Venez déguster nos champagnes’. Het zijn slogans waarmee sommige producenten de toevallige ‘passant’ naar hun kelder lokken, maar dat betekent niet dat die champagneboer altijd een zee van tijd voor je heeft.


Neem steeds enkele weken op voorhand contact op met de verschillende champagneproducenten, laat weten met hoeveel personen je komt en spreek een concreet tijdstip af. Het is voor de oenotoerist altijd interessant om vooraf te weten welke verschillende cuvées er gedegusteerd kunnen worden, of het mogelijk is een korte rondleiding te krijgen in de kelders, of de persinstallatie te bezichtigen is, …


Als je afspraken gemaakt hebt bij producenten, duid je tijdens de uitstap best een timekeeper aan. Na een zeker aantal proefglazen wordt het vaak zo’n jolige boel dat je de tijd uit het oog verliest.

Ben je van plan om een groot champagnehuis te bezoeken, dan surf je best naar hun website. Stuur hen een mail of bel gewoon om wat praktische info in te winnen: openingsuren, duur van de rondleiding, prijs, in welke taal, …

Een laatste tip: zorg ervoor dat de laatst bezochte producent zo dicht mogelijk bij het logeeradres ligt. Zo geef je de chauffeur ook de kans om een glaasje te nuttigen.

Zie ook Producenten