Champagne - Premier Cru of Grand Cru?

In tegenstelling tot de Bourgogne, waar binnen de gemeente verschillende kwaliteitsclassificaties worden gehanteerd, geldt die kwalificatie in de Champagne voor de hele gemeente.

De gemeenten met de beste terroir, die normaliter de beste druiven zouden moeten voortbrengen, mogen de vermelding “grand cru” dragen. Cramant is zo een gemeente, en dankt dat aan de fantastische krijtlagen waarmee het gezegend is.

De kwalitatief iets minder begenadigde terroirs krijgen de benaming “premier cru”.

De overgrote meerderheid is de “gewone” cru.

In totaal zijn 318 wijnbouwgemeenten in de classificatie opgenomen. Slechts 17 hiervan zijn Grand Cru-gemeenten : Cramant, Avize, Oiry, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Bouzy, Louvois, Beaumont-sur-Vesle, Mailly, Verzenay, Verzy, Sillery, Puisieulx, Aÿ, Tours-sur-Marne en Chouilly (enkel voor Chardonnay).

Deze 17 gemeenten liggen verdeeld over de Montagne de Reims, de Vallée de la Marne en de Côte des Blancs. Hoewel ze in principe allemaal een identieke classificatie hebben, behoren Cramant, Avize, Aÿ, Verzenay en Bouzy tot de betere.

41 gemeenten hebben een “premier cru”-status.

De vermelding heeft dus enkel te maken met het basismateriaal. Het vakmanschap en de persoonlijke toets van de wijnmaker zal de uiteindelijke kwaliteit bepalen.

Een champagne uit een grand cru-gemeente is dus niet automatisch “beter” dan die uit een gewone cru-gemeente. Alles hangt af van je persoonlijke smaak.

Is het je ook opgevallen dat de meeste van de grand cru-gemeenten op een “y” eindigen?