Vandaag wordt champagne nog niet als een volwaardige tafelwijn beschouwd. Na champagne als aperitief schakelt men over op stille wijnen.
Dit is betreurenswaardig, want de brede waaier aan champagnes kan een menu van start tot einde perfect begeleiden.
Champagne met 0-dosage past bij oesters en andere zeevruchten.
De meeste basischampagnes begeleiden perfect rijstschotels.
Open een frisse Chardonnay als aperitief en ledig daarna de fles bij je zomerse salade.
Champagnes met body, met een groot percentage Pinot Noir, passen geweldig bij stoofpotjes.
Drink een Blanc de Noirs (liefst met veel Pinot Meunier) of een champagne ‘Liquoreux’ bij foie gras.
Roséchampagne is excellent bij gerechten met zalm, bordje kaas en verrassend... bij chocolade
Gelukkig zijn er al topchefs die de tafelkwaliteiten van champagne meer en meer appreciëren. In de streek zelf zijn er een reeks indrukwekkende champagnekeukens.
Dineren met champagne lijkt luxueus, maar meestal is er een perfecte symbiose tussen de eenvoudige, regionale keuken en het product van de lokale champagneboeren.
Uiteraard past niet elke champagne bij elk gerecht, maar geldt dit ook niet voor stille wijnen?
Zie ook Uit eten