Bezoekersgids - Stap 6 Zorg dat Bob rijdt!

Echt gebeurd : op een zondagnamiddag een paar kilometer voor de oprit van de autosnelweg in Reims. Een zestal personen in een geparkeerd minibusje vraagt ons om te stoppen.
Wij: “Panne?”
Zij: “Nee, we hebben net een alcoholcontrole gehad. Onze chauffeur heeft positief geblazen en de politie heeft hem meegenomen. Hier staan we nu...”
Wij: “Kan er niemand anders rijden?”
Zij: ”Nee, t.t.z. … we hebben allemaal te veel op. Jullie zijn toch ook niet naar hier gekomen om water te drinken, hé? Kijk maar uit, misschien is er verderop nog controle.”
Wij: “We zijn er gerust op. Wij hebben een BOB.”
Zij: “Wablief? Is die kerel misschien geheelonthouder?”
Wij: “Helemaal niet! Die kerel kraakt binnen een paar uur een flesje thuis, wanneer jullie hier allicht nog zullen staan. Allez, courage mes amis … et bon retour!”
Zij: “Grmpf …”

0,5 promille

In Frankrijk en België worden even strenge normen gehanteerd: vanaf 0,5 ‰ ben je strafbaar.
Twee glazen bier van 25,00 cl, twee glazen wijn van 12,50 cl of evenveel glazen champagne van 10,00 cl zorgen voor hetzelfde alcoholpercentage in het bloed.
Elk glas doet het alcoholpercentage met 0,2 promille stijgen bij de mannen en 0,3 promille bij de vrouwen. Na 2 à 3 glazen overschrijd je dus de limiet.
Zodra je stopt met drinken daalt het alcoholpercentage met 0,15 promille per uur.

Controle

Les flics, les keufs, les poulets, … ze durven zich overal opstellen: langs een drukke baan maar ook op een schilderachtig wegeltje tussen de wijngaarden. Denk dus maar niet: ‘Mij zal het niet overkomen.’

Dagelijks rijden er honderden champagneliefhebbers door de regio. En die zijn niet allemaal even nuchter. Begrijpelijk maar niet verstandig... Dronkenschap op de openbare weg is maar al te vaak de oorzaak van zware ongevallen. In de verschillende Franse wijnregio’s durven de controles dan ook al eens scherper zijn dan elders.
Gebruik dus je verstand en zorg dat BOB rijdt.

Tip voor de chauffeur:

Je vindt vandaag vrij makkelijk alcoholtesters in de apotheek, supermarkt of autoshop. Om er zeker van te zijn dat je niet boven je theewater bent als je aan het stuur zit, neem je best zo’n tester mee. Je hebt twee soorten: chemische en elektronische alcoholtesters. De chemische, die met verkleurende strips werken, zijn goedkoper maar amper een keer bruikbaar. De elektronische zijn wat duurder maar je vindt ze, als sleutelhanger, al onder de 10 euro.

Tip voor de andere leden van het gezelschap:
In benevelde toestand smaken onderscheiden is onbegonnen werk. Je wordt nonchalant en dreigt zo een kapitaal te spenderen aan de verkeerde champagne.Bovendien getuigt dit van weinig respect voor de champagnemaker.