Producenten - Champagne Louis Massing

118, Allée Jules Lucotte
P.A. Le Paradis
51190 Avize
Tel: 0033 3 26 57 52 92
GSM: 0033 7 88 44 74 82
commercial.champagnelouismassing@orange.fr
www

Huis gesticht in 1936 door Louis Massing en sinds 1993 onder leiding van Estelle en Jean Bernard Moroy, de derde generatie.
Prijscategorie: tussen 18,00 en 36,00 euro.
Hectaren: 11,08 ha
Druivenrassen: 99,5 % Chardonnay en 0,5 % Pinot Noir
Terroir: Avize (Grand Cru) en Villeneuve (1ier Cru)
Productie: 300.000 flessen

Huisstijl

Dit familiaal champagnehuis produceert hoofdzakelijk cuvées Grand Cru Blanc de Blancs.
Dankzij een minimale rijpingsduur van drie jaar zijn het grootse champagnes met een enorme finesse en fijne belletjes die elke liefhebber zullen verleiden.

De troeven van het huis

Champagne Louis Massing ligt in het hart van de Côte des Blancs en is een familiaal champagnehuis waar sinds 1936 drie generaties gepassioneerde wijnbouwers mekaar opvolgen.
Ze hebben een enorm mooi en gevarieerd gamma van 5 cuvées Grand Cru Blanc de Blancs waaronder een geweldige cuvée die op eik werd opgevoed.

De champagnemakers hebben geen geheimen voor hun bezoekers: pers, cuverie, kelder, dégorgement, aankleden van de fles, ...het ganse huis wordt getoond en op het einde van het bezoek volgt een mooie degustatie.
Een bezoek is mogelijk van maandag tot vrijdag (de ganse dag), op zaterdag (tot 13u.) en op zondag na afspraak.
In de zomer kunnen de champagnes op het terras worden geproefd.

De verschillende cuvées

Grand Cru – Blanc de Blancs

MINERALIS - Grand Cru - Brut

Deze 100% Chardonnay weerspiegelt de mineraliteit en het kalkachtige karakter van de bodem van de Côte des Blancs.
De neus is floraal en in de mond is deze champagne verfijnd, charmant en toont hij een mooie complexiteit. Een zekere spanning van kalk en jodium in de finale bevestigt dat dit een echte "Grand" Cru Blanc de Blancs is.
Aan tafel: een champagne voor alle gelegenheden, schaaldieren, langoustines, kalfsblanquette, gebakken ganzenlever.

MINERALIS - Grand Cru - Nature

Dankzij een minimale suikerdosering ontdekken we in deze wijn de ware karaktertrekken van de Côte des Blancs: geraffineerd en energiek.
In deze zeer fijne bubbels vinden we aroma’s van verse boter en vanille terug. Toetsen van honing en gember samen met limoen en gekonfijte citrus verraden dat dit om een 100% Chardonnay gaat. De finale kunnen we harmonieus en sensueel noemen met toetsen van rijpe tarwe en gestoofd fruit.
Aan tafel: een champagne voor alle gelegenheden, oesters, gebakken champignons.

OPERIS - Grand Cru – Brut Millésimé 2014

Elke vintage champagne is anders. De Operis is krachtig en sober tegelijk. Geroosterde tonen en aroma’s van oranjebloesem vermengen zich met elkaar.
In de mond proeven we romige toetsen van meringue die versterkt worden door een minerale frisheid. Deze smaakvolle vintage champagne is echt bestemd voor de liefhebbers van een Blanc de Blancs.
Aan tafel: perfect als aperitief champagne, maar past ook bij wit vlees, sushi en zelfs een Driekoningentaart!

OPERIS - Grand Cru – Brut

Een zeer vleiende en vluchtige neus brengt ons rijpe tarwe, verse cacao, marshmallow, gedroogd fruit, kweepeer en citroengras.
In de mond proeven we zachte, delicate maar weelderige aroma’s van praliné en gekonfijte citroen. Een smakelijke spanning maakt deze pittige Grand Cru echt af.
Aan tafel: tijdens een maaltijd, bij stoofpotje van lam, bij een appeltje in de oven met geitenkaas (Picodon) en spek of bij Chaource de Langres.

ARCANAE - Grand Cru – Brut

Deze Blanc de Blancs wordt gemaakt volgens het solera-systeem. (het voortdurend mengen van de verschillende jaargangen met elkaar).
Elk jaar wordt 10% van eerdere oogsten overgeheveld naar het huidige oogstjaar. Zo vermengen zich de oudere, complexe aroma’s van exotisch fruit, peperkoek, noten en rum met de typische, jonge aroma’s van de Chardonnay. Het resultaat is een topchampagne! Zijn originaliteit wordt ook nog ‘ns onderstreept door de houtrijping die hij kreeg.
Aan tafel: tijdens een maaltijd, bij lamsvlees, notentaart en mokka-ijs. Of … met een goeie sigaar.

Assemblages Classés

SYMBIOPSIS - Brut

Een perfecte assemblage van de 3 gekende druivenrassen: Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir.
Een weelderige maar zachte neus van gekonfijte citrus en kamperfoelie wordt gevolgd door meer openhartigheid in de mond. We proeven zwarte bes en amandel. De Pinot Meunier schenkt deze Brut zijn heerlijke, fruitige aroma's, de Chardonnay zorgt voor een subtiele spanning.
Aan tafel: Bij alle gelegenheden! Overheerlijk bij: Rillettes van zalm, gougères (= chouxgebakje met Gruyère, Comté of Emmentaler kaas) en quiche Lorraine.

ORNESCENCE - Rosé Premier Cru – Extra-Dry

In deze Extra-Dry rosé d’assemblage (= rosé door toevoeging van rode wijn) ligt de suikerdosering iets hoger dan in de Brut. Het resultaat is een frisse, gastronomische, originele rosé, met toetsen van: amandel, zwarte bes, acaciahoning en passievrucht.
Aan tafel: bij gegrilde gamba’s, kreeft, varkenshaasje en gekonfijte abrikozen. Of je drinkt hem lekker de hele nacht door!

ORNESCENCE - Rosé Premier Cru – Brut

Deze elegante Brut rosé d’assemblage bestaat uit 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. Tonen van gekonfijte vruchten (veenbessen, aardbei, citrus) verleiden de neus. In de mond proeven we ananas, mango, kaneel en een vleugje mineraliteit.
Aan tafel: bij een abrikozen- of perzikentaart, een sabayon van ananas, een crumble, ...

Parcellaires Classés

TERRANUM - Premier Cru – Extra-Brut

Deze bubbels zijn de ware weerspiegeling van een leuk lapje wijngaard. Door het lage suikergehalte wordt er niets verdoezeld.
Aan tafel: past bij veel klassieke voorgerechten, bij alle vis- en schaaldiergerechten (lekker bij gegratineerde oesters) en zelfs bij kaas.

TERRANUM - Rosé de Saignée - Premier Cru – Extra-Brut

Deze uitbundige Rosé de Saignée is een eerbetoon aan de Pinot Noir. De druiven werden aangeplant in 2004 op een Premier Cru perceel genaamd "Les Chaufours".
Deze Rosé de Saignée (100% Pinot Noir) wordt gemaakt door de blauwe druiven maximaal 12 uur te laten ‘bloeden’. Aan tafel: bij wilde gerookte zalm of wild met veenbessen

TERRANUM - Grand Cru – Extra-Brut

Omdat er geen extra suiker werd toegevoegd aan deze Blanc des Blancs (100% Chardonnay) vinden we in deze grand cru champagne de échte terroir van de Côte des Blancs terug: een en al fraîcheur en mineraliteit.
Aan tafel: past perfect bij alles wat uit de zee komt, zoals: carpaccio van Sint-Jacobsvruchten, langoustines, Oostends vispannetje, heilbotfilet, oesters, …

Wie is de wijnbouwer?

Estelle en Jean Bernard Moroy

Een grote champagnemaker .. Leeft en beleeft zijn passie van de wijnstok tot het bruisende glas bubbels.
Een jaar waaraan ik liever niet meer terugdenk .. 1993, toen overleed de papa van Estelle op het einde van de oogst
De wijngaard die ik zou willen hebben .. Een wijngaard in de Côtes de Provence
Mijn favoriete champagne .. Louis Massing Cuvée Excellence Vendange 2005
Mijn favoriete wijn .. een Meursault
Mijn favoriete bier .. De bieren van de brouwerij Timmermans
Mijn favoriete seizoen .. September, voor de oogst
Mijn meest meesterlijke zet .. Mijn eerste vinificatie in houten vaten in 2001 met een door de regen verdunde oogst.
De beste combinatie champagne / gerecht is .. Kabeljauwfilet en foie gras, in de pan gebakken met heerlijke boter en daarbij een Cuvée Excellence Louis Massing
Wat mij kan ontroeren .. De geëngageerdheid van onze zoon ten dienste van ons familiale champagnehuis.
Wat bezorgt je kippenvel als je er aan denkt .. Ziek worden, als je gezondheid je in de steek laat waardoor je niet meer verder kan, daar denk ik liever niet aan.
Als ik iets in mijn leven mocht veranderen .. NIETS!
Mijn grootste wens .. Ooit een excellente Côte de Provence produceren
Mijn favoriete plek .. de Provence