De Brut is het basistype champagne en vandaag veruit de populairste soort. Het was ooit anders, in de 18de eeuw werd vooral Demi-Sec gedronken.
De wet schrijft voor hoeveel suiker de verschillende typen champagne mogen bevatten:
0% dosage: enkel de natuurlijke suikers van de druiven
Extra-Brut: tot 6 gram suiker / liter
Brut: tot 15 gram suiker / liter
Sec: tot 35 gram suiker / liter
Demi-Sec: tussen 35 en 50 gram suiker / liter
Een Brut is niet bij iedere producent even “Brut”, en de ene Demi-Sec is zoeter dan de andere. Het juiste suikergehalte is heel belangrijk bij de creatie van de typische huisstijl.
De 0% dosage wordt slechts door een beperkt aantal producenten gemaakt maar past als geen andere champagne wonderwel bij een heerlijk, rauw oestertje. Proeven is de boodschap.
Hoewel Sec 'droog' betekent, is de ‘Sec’ een iets zoetere champagne dan de Brut. Hoewel je het niet uit de naam zou afleiden, is ‘Demi-Sec’ zelfs nog iets zoeter dan ‘Sec’. De Sec heeft in de loop der jaren evenwel aan populariteit ingeboet, zodat je hem almaar minder vaak terugvindt bij de producent. In de evolutie naar de vandaag populaire Brut lijkt de ‘Sec’ zelfs een overbodige schakel. Nochtans, net omdat deze bubbels iets zoeter en voller zijn dan de Brut, zonder echt naar suiker te smaken, is een Sec ideaal bij veel gerechten die zich tot de ‘alledaagse’ keuken laten rekenen.
Vroeger was champagne trouwens ook veel zoeter dan vandaag. De ‘Doux’, nog zoeter dan Demi-Sec, was toen de grote favoriet van onder andere de Russische Tsaren. In tegenstelling tot nu dronk men champagne niet als aperitief maar veeleer bij het dessert. Vandaar het hoge suikergehalte.